Den Grønne Guide i Allerød       Skovensvej 4 (på biblioteket, 2. sal), 3450 Allerød      Tlf.:  2986 3250       Email: toda@alleroed.dk

Grønne nyheder 18. september 2018

Hvis du har gode ideer til de grønne nyheder, så tøv ikke med at maile til mig.
Sumpmejse - foto: Bjørli Lehrmann

Vi er ret grønne og vil mere endnu

Borgere lod sig teste for deres grønne vaner - her er resultatet

”Jeg lader ukrudtet blomstre, tager korte bade, fylder vaskemaskinen hver gang og spiser mindre kød end tidligere … så jeg vil da gerne se, hvor grøn jeg er”. Stemningen var høj blandt gæsterne hos Den Grønne Guide på Aktiv Fritid den 18. august. Dem der lagde vejen forbi lod sig let overtale af de mange aktive til at gennemgå en lille test og langt de fleste blev glædeligt overraskede. Der var nemlig ingen løftet pegefinger eller krav om at give afkald på væsentlig livskvalitet eller moderne bekvemmeligheder for at redde verden. I stedet blev det typisk et klap på skulderen og et ”sådan” eller ”godt gjort”. Den typiske Allerødborger tager faktisk hensyn til miljøet. Og så fik de kaffe, et stykke grøn lagkage og en snak om grønne vaner bagefter. 

De fleste er godt i gang med grønne vaner

Men det kan selvfølgelig godt blive bedre endnu og mange var selv hurtige til at se hvor skoen trykker. ”Jeg sorterer affaldet og kører gerne på cykel - men jeg kunne godt flyve lidt mindre” Sådan lød det fra en af dem som lod sig teste. Svaret er helt i tråd med de mange andre svar fra borgerne om deres grønne vaner.

De fleste svarede, at de bruger LED-pærer og tørresnor i stedet for glødepærer og tørretumbler, at de har isoleret huset, ligesom de sorterer affaldet, dyrker mad i haven uden gift og meget andet ud af de i alt 43 positive muligheder på svarsedlen: ”Det gør jeg allerede”. Men testen gav også en mulighed for at se på de andre punkter og overveje at blive bedre - få nye gode vaner.

Giv mig en ny grøn vane jeg selv har valgt
Svarsedlen indeholdt nemlig til slut en lille finte: Her kunne deltagerne skrive en af de vaner som ikke rigtigt var på plads endnu. Et ”flueben” man ikke rigtig kunne sætte, selv om man rigtig gerne ville. Senere på året får deltagerne deres eget ”tip” ind gennem brevsprækken. De frivillige hos Den Grønne Guide vil cykle rundt inden jul med de personlige mål for 50 deltagere. Et lille minde fra en dag, hvor de lovede sig selv at gøre en ekstra indsats for miljøet. Når det dukker op i brevkassen er det fordi man jo så let kan glemme den slags. Og fordi der sikkert har været mange gode grunde til, at man ikke gjorde det i forvejen.

Ændrede transportvaner er i top
Når det kommer til forbedringer svarede mere end hver tredje, at de gerne vil ændre deres transportvaner. De fleste vil gerne cykle mere. Andre vil flyve mindre, fx til højst en
europæisk flyrejse om året, og højst en oversøisk flyrejse hver femte år. En familie fortalte, at de har svært ved at begrænse de oversøiske flyrejser, for svigerfamilien bor i Australien. Så familien har taget konsekvensen og omlagt den daglige kost - nu er de vegetarer!

Hjemmefronten skal være grøn

Hele 40% af deltagerne vil gøre flere af de ”nemme” ting der hjemme: Tage kortere bad, slukke for vandet, mens de børster tænder, slukke for lys og standby-knapper, måle strømforbruget og måske skille sig af med strøm-slugerne, vaske i koldere vand og fylde både opvaske- og vaskemaskinen helt.

Grønne indkøb

Næsten 40% vil tænke sig mere om, når de køber ind. Især madvarerne. Fremover vil de i højere grad købe årstidens lokale råvarer, de skal helst være økologiske, flere grøntsager og mindre kød. Derhjemme vil de undgå madspild. Deltagerne vil også købe mindre tøj og varerne skal i en godt slidt pose, som kommer med på indkøb hver gang. Gaver skal ikke længere være en tilfældig ubrugelig eller ligegyldig ting - nu vil vi i højere grad give hinanden oplevelser i stedet for.

Grønnere sammen

Bagefter skrev deltagerne deres ønsker til en bæredygtig kommune, og alle ønskerne bliver overrakt til borgmesteren og politikerne ved en senere lejlighed. Resultaterne er under udarbejdelse og bliver offentliggjort senere. Ingen tvivl om, at borgerne i Allerød tænker grønt og gerne vil hjælpe kommunen med at få ideer til at blive endnu grønnere. 

Du kan selv prøve den grønne test med din familie HER . .