Den Grønne Guide i Allerød       Skovensvej 4 (på biblioteket, 2. sal), 3450 Allerød      Tlf.:  2986 3250       Email: toda@alleroed.dk

Grøn nyhed 2. oktober 2020

Hvis du har gode ideer til de grønne nyheder, så tøv ikke med at maile til mig. Det kan du gøre her...
Skomageriet får Verdensmålspris
Lynlåsen er i stykker - hvad gør jeg nu. Det er min gode gamle læderjakke, som jeg holder så meget af. Den er alt for god til bare at smide ud, men jeg kan ikke bruge den med en defekt lynlås.

Så jeg går ned til Skomageriet på Torvet.
Ilhan Patat kigger på jakken: "Tja jo ja, jeg skal bestille lynlåsen først og så kommer jeg nok til at sy den med en stikning gennem foret".

Da jeg henter jakken er lynlåsen skiftet med en der matcher de andre perfekt, og der er ingen stikning gennemforet. Ilhan Patat har simpelthen forsigtigt sprættet og skåret op så han kan komme til at sy den nye lynlås - bagefter er jakken samlet så man ikke kan se at lynlåsen er skiftet.

Der er langt fra første gang at jeg har brugt Skomageriet. Tidligere har jeg fået repareret mine svigerdøtres og svigermors fine damesko og damestøvler  og mine egne vandrestøvler. Hver gang fint arbejde til meget rimelige priser.

Selv om flere forretninger på Torvet står tomme kan man altid møde skomageren i den lille butik.

Altid parat til at tage imod. Hvad enten det drejede sig om sko reparation, nøgleskilte eller snørebånd.

Ilhan Patat fra Skomageriet gør det let for borgerne at få repareret gode sko, tasker, læderjakker og meget andet fremfor at vi køber nye produkter.

Derfor er Rådet for Bæredygtig Udvikling enige om at prisen i 2020 skal gå til Skomageren på Torvet, Ilhan Patat.
Verdensmålsprisen i Allerød Kommune
Verdensmålsprisen i Allerød Kommune har sin egen historie. Prisen hed egentlig Agenda 21 prisen( eller bæredygtighedsprisen ) og er nu døbt om til Verdensmålsprisen.

Prisen blev indstiftet af Rådet for Bæredygtig Udvikling og Allerød Byråd i år 2000, hvor Spildopmagerne fik prisen. Sidenhen er prisen givet til Røde Kors, Buresø Grønt, Ninas Naturcafe, den økologiske frisør Chac-Moll, PP Møbler, Widex, landmand Per Grupe, Lars Juel Sørensen på Barresøgaard, Kurt Borella og nu Ilhan Patat i Skomageriet.

Prisen uddeles når Rådet for Bæredygtig Udvikling finder en værdig modtager, højst en gang om året. Med prisen følger et kontant beløb på 5.000 kroner.

FN's Verdensmål 12  - Ansvarligt forbrug
FN's 17 Verdensmål er den mest ambitiøse plan for klodens udvikling nogensinde. Alle lande har skrevet under på at afskaffe fattigdom, bekæmpe ulighed og bremse klimaforandringer inden 2030.

Verdensmål nummer 12 handler om ansvarligt forbrug og produktion. Vi skal bruge naturressourcer bæredygtigt og reducere affaldsmængden. Så det er vigtigt at købe varer af god kvalitet og ikke mindst et godt design. For så kan det svare sig at reparere i stedet for at smide ud. Og sådan går vi fra verdensmål til hverdagsmål.
Borgmesteren overrakte verdensmålsprisen til Skomageriet i dag