Den Grønne Guide i Allerød       Skovensvej 4 (på biblioteket, 2. sal), 3450 Allerød      Tlf.:  2986 3250       Email: toda@alleroed.dk
Vand
Vandforbrug
Vi har et gennemsnitligt forbrug pr. borger på ca. 100 liter/døgn.

Rent drikkevand er ikke længere en selvfølge. Vi skal derfor alle være med til at spare på det dyrebare drikkevand. Her er nogle forslag til, hvordan du kan spare på vandet:


Måler og vandinstallationer
Vær opmærksom på vandspild fra dryppende vandhaner, ”løbende” toiletter og utætheder i vandledninger.

Aflæs vandmåleren jævnligt for at afsløre eventuelle utætheder i vandinstallationerne. Hvis der ikke er vandforbrug i huset skal det lille ”hjul” på måleren stå helt stille. Bevæger den sig er det tegn på utætheder.


På badeværelset
Luk for vandet når du børster tænder

Tag brusebad i stedet for karbad. Luk for vandet når du sæber dig ind. Når vi bader bruger vi litervis af vand. En gammeldags bruser bruger ca. 12 liter vand i minuttet, mens en god sparebruser bruger under det halve uden at det går ud over komforten. Med 5 min. bad sparer du altså 30 liter vand.

Monter vandsparere ("perlatorer") på vandhanen ved håndvasken.

Hvis du skifter til to-skyls-toilet, der kun skyller med 3 og 6 liter vand pr. skyl. bliver forbruget på 24 l pr. person pr. døgn. Hvis dit 2-trins toilet er mere end 10 år gammelt er der mulighed for at spare vand.

Et ældre toilet med enkelt skyl bruger ca. 8 liter vand pr. skyl, men det er meget nemt og billigt at installere to-skyl i sådan et toilet - spørg Den Grønne Guide.


I køkkenet
Skyl og rens grøntsager i en balje og tøm baljen direkte i komposten - så undgår du også jord i afløbet. Selvom du skyller grøntsager under rindende koldt vand på en hane, der ikke er fuldt tryk på, bruger du alligevel ca. 6 liter vand i minuttet.

Vask op i en balje og ikke under rindende vand

Fyld opvaskemaskinen helt op og brug spareprogrammet

Fyld drikkevand i kander. Det er en god ide at opbevare frisk drikkevand i en eller flere kander i køleskabet, frem for at lade vandet løbe til det er koldt.

Læs mere om vand fra flaske eller hane HER ..
Tøj- og bilvask
Brug vaskehallen og spar vand, når bilen skal vaskes. I vaskehallen genbruges vandet mange gange.

Når du selv vasker bilen, så brug spand og børste, men undgå at bruge haveslangen. For hvert minut slangen sprøjter vand ud bruges der 12 l vand i minuttet.

Fyld vaskemaskinen helt op med tøj og brug spareprogrammerne. Maskinen skal fyldes, så der lige er plads til at dreje en hånd med spredte fingre oven på tøjet. Det forringer ikke dit vaskeresultat.

Hvis du har en kondenstørretumbler kan du bruge det opsamlede vand i beholderen til rengøring og til strygejernet, fordi det er frit for kalk. Det er også godt til vanding af planter og blomster f.eks. orkidéer, der ikke ret godt tåler kalk.


Brug regnvandet
Opsaml regnvand fra tagflader i en regnvandstønde og brug det til f.eks. havevanding, vindues- og bilvask.

Du skal huske at montere et bladfang på nedløbet, hvis du ikke har det allerede. På den måde forebygger du, at blade og andet grovmateriale samles i tønden eller blokerer nedløbet.

Hvis du skal vande i haven om sommeren, så gør det enten tidligt på dagen eller om aftenen. Undgå at vande i haven i middagsheden mellem kl. 10 og 15. Her fordamper det meste af vandet, og planterne får ikke nytte af det.

Se mere om regnvand HER ..