Den Grønne Guide i Allerød       Skovensvej 4 (på biblioteket, 2. sal), 3450 Allerød      Tlf.:  2986 3250       Email: toda@alleroed.dk
Ung, smuk og klog
Kosmetik og makeup kan let indeholde stoffer der gør det til en risikabel affære at se godt ud. Stoffer som er giftige, miljøskadelige, allergi-fremkaldende og ofte mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Naturkosmetik - er det godt?
Naturkosmetik eller økologisk kosmetik er ikke nødvendigvis bedre end anden kosmetik. 
Det er bedst hvis det er certificeret økologisk, f.eks. med EcoCert-mærket. Men naturlig og økologisk kosmetik kan sagtens indeholde stoffer, som kan fremkalde allergi!

Hvad gør en klog og smuk teenager?
Du kan træffe et valg: Du vil gerne bruge kosmetik, men kun produkter, som ikke indeholder problematiske stoffer. Og det er faktisk ikke så svært, hvis du bruger disse regler:
"Brug kortet!  Den Grønne Guide har lavet et lille kort, der passer i din pung. Det er en nem guide, når du skal handle kosmetik og makeup"  Her kan du hente kortet ...
Jeg vil bruge så lidt som muligt
Jeg vil kun bruge sæbe, deo, creme og andre plejeprodukter hvis de har miljømærket Svanen
Jeg vil kun bruge hårfarve og andre hårprodukter, som anbefales af byens økologiske frisør
Jeg vil kun bruge makeup, der er tjekket med Den Grønne Guides kemikort
Brug miljømærket Svanen - også når du køber plejeprodukter - så er du fri for kedelig kemi.
Personlig pleje med Svanen
Når du køber sæbe, shampoo, voks, creme o.l. er det meget let at finde sunde produkter med miljømærket Svanen i de lokale butikker som Matas og Kvickly.

Det gælder fx makeupfjerner, renseservietter, creme og lotions og meget meget andet.

Produkter med Svanen er mindst miljøbelastende, sundere, indeholder ikke stoffer, som er allergifremkaldende eller mistænkt for at forstyrre hormoner (fx parabener og de 26 værste parfumer), og der stilles krav til emballage og kvalitet. Og så er produkterne altid ret billige!

Bruger du mascara og farver du håret?
Det er lidt sværere at vælge rigtigt, når det gælder makeup og hårfarve.

Men du kan altid spørge vores økologiske frisør Chac-Moll, om gode råd når det gælder produkter til håret. Chac-Moll er en "Grøn Salon", som har styr på kemien i frisør-produkterne, og der er opstillet en række obligatoriske krav til kemi i salonen. 
Læs mere om Chac-Moll her ...

Mascara, øjenskygge og læbestift kan du tjekke på kemikortet - men lad det være sagt med det samme: Det er ikke helt nemt!

I øvrigt kan du fjerne din makeup om aftenen med vat og svanemærket renselotion. Så ender makeuppen i skraldespanden - ikke i vandmiljøet.