november 18, 2022 Forbrug, Nyheder Ingen kommentarer

“Julen varer længe, koster mange penge” – sådan lyder en af julens klassikere, og man kunne tilføje, at den også koster en masse CO2. I gennemsnit udleder hver danskers julegaveindkøb nemlig 200 kg CO2 ifølge beregninger fra CONCITO. Det svarer til en biltur til Italien. Men med lidt omtanke kan du gøre både julegaver og pakkekalendergaver mere klimavenlige – og ovenikøbet spare penge. Bæredygtighed og julestemning kan nemlig sagtens gå hånd i hånd. Her får du 5 hurtige tips til en mere bæredygtig pakkekalender:

1. Byt aflagt legetøj med venner og bekendte, på byttemarkeder eller online

Du kender det garanteret. Den lille legetøjsdims, barnet fik i kalendergave sidste år, var spændende et øjeblik, men nyhedens interesse fortog sig hurtigt, og nu ligger dimsen i en kasse og samler støv. Ved at bytte det aflagte legetøj med andre, får det nyt liv i pakkekalenderen hos en ny familie og kan sprede glæde der for en stund.

Når tingene bliver brugt flere gange i stedet for at blive smidt ud og erstattet med nyt, bliver behovet for at producere nyt mindsket med tiden. Ca. en fjerdedel af vi danskeres CO2-udledning kommer fra vores forbrug af ting og sager, så der er virkelig noget at spare ved at sænke efterspørgslen efter nye ting.

2. Køb brugt

Køber du pakkekalendergaverne i en genbrugsbutik, på loppemarked eller på DBA eller lignende i stedet for at købe nyt, er du med til at holde efterspørgsel efter nye varer nede, og det er godt for både miljø og klima. Særligt godt er det, hvis du vælger varer, du kan hente i nærheden af din bopæl, så du undgår lang transport eller forsendelse af varerne.

3. Vælg brugbart og holdbart legetøj

I forsøget på at holde prisen på pakkekalenderen nede, forfalder mange af os til at købe små og billigt producerede dimser, der måske nok ser sjove ud, men som ikke kan bruges til så meget og ofte går hurtigt i stykker. Vælg i stedet holdbart legetøj, der kan bruges i mange år og gives videre. Det behøver ikke at være dyrt, hvis du vælger et legetøjssæt og deler det op i 24 dele. Hos mine børn har det været et hit at dele fx Lego- og Playmobilsæt op på den måde.

4. Giv oplevelser som gave

Oplevelsesgaver er ikke kun for voksne, og i den travle juletid vil børnene nyde hyggelige stunder sammen med familien. Giv fx udstiksforme (brug gerne dem, du allerede har i skuffen), kagekrymmel osv. i løbet af ugen til en fælles bagedag i weekenden. Eller giv hver dag en lille seddel eller ting, der fortæller om den oplevelse, I skal have sammen på dagen. Fx “i dag skal vi bygge nisselandskab”, “i dag skal vi samle pynt til juledekorationer i skoven”, “i dag skal vi spise juleguf og se film under dynen”.

5. Husk den bæredygtige indpakning

Når du har fundet en masse gode og klimavenlige gaver til pakkekalenderen, så husk at pakke dem bæredygtigt ind. Almindeligt gavepapir indeholder ofte farvestof, lak, glimmer og lignende og er lavet af en meget dårlig papirkvalitet, og det kan derfor ikke genanvendes, men skal smides ud som restaffald.

Vi danskere bruger hver jul ca. 825 tons gavepapir, som belaster kloden med 77.600 ton vand, 9.350 MWh energi, 890 ton træ og 840 ton kemikalier. Der er altså mange ressourcer at spare ved at tænke over indpakningen af de 24 kalendergaver.

Er du fiks på fingrene kan aflagte bluser, tørlæder osv. sys om til små gaveposer, der kan bruges igen og igen. Du kan også pakke gaver ind i avispapir og evt. pynte med kogler og lignende fra naturen.

Skrevet af dggadk