Vores mad er noget af det, der koster dyrt i klimaregnskabet, men ved at ændre lidt på dine madvaner, kan du mindske dit klimaaftryk. Her kommer fem tips til at spise mere klimavenligt:

Spis mindre kød

Kød er en populær spise, men det har en stor klimabelastning, især når det gælder oksekød og lammekød. Drøvtyggere prutter og bøvser metan, og deres afføring udleder lattergas – begge er stærkere drivhusgasser end CO2.

Skær ned på kødet og indfør eventuelt én eller flere kødfri dage om ugen. Skal der kød på tallerkenen, så vælg kylling, svinekød eller fisk frem for oksekød og lam.

Spis frugt og grønt

Grøntsager er den madvare, der har det laveste klimaaftryk. Grove grøntsager som fx rodfrugter og kål belaster klimaet mindst. Bælgfrugter som fx bønner, linser og ærter er en god proteinkilde, og deres klimabelastning er næsten 50 gange mindre end oksekød.

Spiser du sæsonens grøntsager, mindsker du dit klimaaftryk yderligere, da der ikke skal bruges lige så meget energi til at køle/fryse og transportere grøntsagerne.

Frugt har også et lavt klimaaftryk, hvis du vælger sæsonens frugt og undgår frugt og bær, der er importeret langvejs fra.

Spis kartofter, pasta og kornprodukter frem for ris

Ris belaster klimaet væsentligt mere end fx pasta og kartofler, fordi risen dyrkes på oversvømmede arealer, der frigiver meget lattergas.

Groft brød er også et mere klimavenligt alternativ til ris på tallerkenen.

Drik vand fra hanen

Det er nemt og praktisk at drikke flaskevand, men det er en dårlig forretning for klimaet, da der bruges energi på at producere plastikflasken og på at transportere flaskerne med vand rundt. Vand på flaske har et klimaaftryk, der er cirka 22 gange større, end vand tappet af vandhanen.
I Danmark er vores drikkevand så rent, og vi har så rigeligt af det, så det kan meget bedre svare sig at åbne for hanen og drikke løs.

Undgå madspild

Mad, der bliver købt men ikke spist, er spildte ressourcer. Ca. en tredjedel af den mad, der produceres i verden, går til spilde, og det koster dyrt i klimaregnskabet. Køb og tilbered kun den mad, du kan spise, og husk at bruge resterne løbende, så de ikke bliver dårlige i køleskabet.

Vidste du, at du kan tjekke din mads klimabelastning?

Vil du vide, hvor meget en madvare belaster klimaet, så kan du søge i Concitos klimadatabase og se det gennemsnitlige klimaaftryk for den pågældende vare.

Concito er en tænketank, der arbejder for grøn omstilling og lavere udledning af drivhusgasser.

Kilde: taenk.dk

Skrevet af dggadk